Skriv in din sökning här

Fiberprojektet, lägesrapport december 2017!!

Det är snart ett år sedan vi hörde av oss från fiberprojektet, alltså hög tid att vi återkommer. Vad har vi gjort sedan sist? Vi har kollat olika alternativa dragningar av fiber bl.a. att gå i smalspåret från Åseda till Hultanäs. Hur vi än har ritat och kalkylerat så hjälper det tyvärr inte, det är för långt mellan de hushåll och företag som vill ansluta sig och det innebär att kostnaderna blir för höga.

Hur ser det då ut på bidragssidan? Det talas om att staten kommer att skjuta till en miljard för bredbandsutbyggnaden under 2018. Vad detta innebär för Jönköpings län är det ingen som vet, kanske 40–50 miljoner. Vad skulle det innebära för oss? Tyvärr finns det fem projekt som har full poäng för att få bidrag och vårt projekt är inte ett av dessa.

Ovanstående låter ju inte så muntert. Men det finns lite ljus i tunneln. Vi har talat med Ola Rosander, vd för NJudung Energi, och han har utlovat att fiber kommer till vår bygd. Oklart hur lång tid det kommer att ta: två, fem eller sju år. Av olika skäl tror vi på mellanalternativet dvs. fem år. En annan möjlig ljuspunkt är att EU startar en ny bidragsperiod 2021. Vad det kan innebära får vi se. Vi fortsätter naturligtvis att bevaka utvecklingen och bygdens fiberintressen och återkommer när det finns något att rapportera.

 

Vi i projekt FHN (Fiber Hultanäs Näshult) önskar dig och de dina en God Jul och ett riktigt Gott Nytt År!